בריאות המזון
מחקר מקיף שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי JAMA Internal Medicine מעלה ממצאים מטרידים לגבי השפעתה של חמאה על בריאותנו בטווח הארוך. המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים בראשות ד"ר דונג וואנג מבית החולים בריגהם ובית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בבוסטון, עקב אחר יותר מ-220 אלף מבוגרים במשך 33 שנים – וגילה קשר ישיר בין צריכת חמאה מוגברת לבין סיכון מוגבר למוות מוקדם.
ממצאי המחקר מצביעים על כך שאנשים שצרכו כמויות גבוהות של חמאה – כשלוש מנות קטנות ביום – היו בסיכון גבוה יותר ב-15% למוות מוקדם בהשוואה לאלה שצרכו את הכמויות הנמוכות ביותר. מנגד, החלפת חמאה בשמנים צמחיים נמצאה קשורה בירידה משמעותית בסיכון לתמותה. החוקרים ציינו כי צריכה גבוהה של שמנים צמחיים, כמו שמן זית, שמן קנולה ושמן סויה, הייתה קשורה להפחתה של כ-16% בסיכון למוות מוקדם.
החוקרים חישבו כי החלפת 10 גרם חמאה (כמות השווה לכשתי כפיות) ביום בשמן צמחי עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בכ-17%. ד"ר וואנג הסביר כי "הממצאים שלנו מחזקים את ההמלצות התזונתיות להפחתת שומן רווי בתפריט ולהעדפת שומנים בלתי רוויים, המספקים יתרונות בריאותיים מגוונים".
המחקר חשף גם הבדלים בין סוגי השמנים הצמחיים. עלייה של 5 גרם בצריכה היומית של שמן קנולה הייתה קשורה לירידה של 15% בסיכון לתמותה, בעוד ששמן זית ושמן סויה הפחיתו את הסיכון ב-8% ו-6% בהתאמה. המשמעות ברורה: שמנים צמחיים מהווים תחליף בריא יותר לחמאה – אך לבחירת סוג השמן יש חשיבות מכרעת.
במאמר פרשנות נלווה למחקר, פרופ' יונג-מון מארק פארק וד"ר ייקיונג פארק מאוניברסיטת ארקנסו הסבירו כי "התכולה הגבוהה של שומן רווי וכולסטרול בחמאה פוגעת בבריאות הלב וכלי הדם, בעוד ששמנים צמחיים עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות ונוגדי חמצון מספקים יתרונות אנטי-דלקתיים ומגנים מפני מחלות כרוניות".
החוקרים הדגישו כי למרות היתרונות הבריאותיים של שמן זית, אין הכרח להוציא סכומים גבוהים כדי לשמור על הבריאות. "שמן קנולה ושמן סויה הם חלופות בריאות וזולות יותר, שיכולות לספק את אותן תועלות בריאותיות", ציינו.
המסקנה של המחקר ברורה: החלפת שלוש מנות חמאה קטנות (כ-15 גרם) בכף אחת של שמן צמחי יכולה להפחית משמעותית את הסיכון למוות מוקדם. בפעם הבאה שאתם שולחים יד לקופסת החמאה – אולי כדאי לשקול בקבוק שמן זית במקום.