רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

מחקר: צריכת חמאה מעלה את הסיכון למוות מוקדם – שמנים צמחיים מצילים חיים
(צילום: itor/shutterstock)

בריאות המזון

מחקר: צריכת חמאה מעלה את הסיכון למוות מוקדם – שמנים צמחיים מצילים חיים

מחקר שנמשך 33 שנים מצא כי החלפת חמאה בשמן זית או שמן קנולה מפחיתה משמעותית את הסיכון למחלות ולמוות מוקדם

אלעד צור
הוספת תגובה
00:00
03:07
האזינו לכתבה 3 דקות
colbass.com
מחקר: צריכת חמאה מעלה את הסיכון למוות מוקדם – שמנים צמחיים מצילים חיים
(צילום: itor/shutterstock)
אא

מחקר מקיף שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי JAMA Internal Medicine מעלה ממצאים מטרידים לגבי השפעתה של חמאה על בריאותנו בטווח הארוך. המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים בראשות ד"ר דונג וואנג מבית החולים בריגהם ובית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד בבוסטון, עקב אחר יותר מ-220 אלף מבוגרים במשך 33 שנים – וגילה קשר ישיר בין צריכת חמאה מוגברת לבין סיכון מוגבר למוות מוקדם.

חמאה – טעם יקר לבריאות

ממצאי המחקר מצביעים על כך שאנשים שצרכו כמויות גבוהות של חמאה – כשלוש מנות קטנות ביום – היו בסיכון גבוה יותר ב-15% למוות מוקדם בהשוואה לאלה שצרכו את הכמויות הנמוכות ביותר. מנגד, החלפת חמאה בשמנים צמחיים נמצאה קשורה בירידה משמעותית בסיכון לתמותה. החוקרים ציינו כי צריכה גבוהה של שמנים צמחיים, כמו שמן זית, שמן קנולה ושמן סויה, הייתה קשורה להפחתה של כ-16% בסיכון למוות מוקדם.

החוקרים חישבו כי החלפת 10 גרם חמאה (כמות השווה לכשתי כפיות) ביום בשמן צמחי עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בכ-17%. ד"ר וואנג הסביר כי "הממצאים שלנו מחזקים את ההמלצות התזונתיות להפחתת שומן רווי בתפריט ולהעדפת שומנים בלתי רוויים, המספקים יתרונות בריאותיים מגוונים".

לא כל שמן שווה לחברו

המחקר חשף גם הבדלים בין סוגי השמנים הצמחיים. עלייה של 5 גרם בצריכה היומית של שמן קנולה הייתה קשורה לירידה של 15% בסיכון לתמותה, בעוד ששמן זית ושמן סויה הפחיתו את הסיכון ב-8% ו-6% בהתאמה. המשמעות ברורה: שמנים צמחיים מהווים תחליף בריא יותר לחמאה – אך לבחירת סוג השמן יש חשיבות מכרעת.

במאמר פרשנות נלווה למחקר, פרופ' יונג-מון מארק פארק וד"ר ייקיונג פארק מאוניברסיטת ארקנסו הסבירו כי "התכולה הגבוהה של שומן רווי וכולסטרול בחמאה פוגעת בבריאות הלב וכלי הדם, בעוד ששמנים צמחיים עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות ונוגדי חמצון מספקים יתרונות אנטי-דלקתיים ומגנים מפני מחלות כרוניות".

בריאות נגישה – גם במחיר שפוי

החוקרים הדגישו כי למרות היתרונות הבריאותיים של שמן זית, אין הכרח להוציא סכומים גבוהים כדי לשמור על הבריאות. "שמן קנולה ושמן סויה הם חלופות בריאות וזולות יותר, שיכולות לספק את אותן תועלות בריאותיות", ציינו.

מסקנה: החלפה קטנה – שינוי גדול

המסקנה של המחקר ברורה: החלפת שלוש מנות חמאה קטנות (כ-15 גרם) בכף אחת של שמן צמחי יכולה להפחית משמעותית את הסיכון למוות מוקדם. בפעם הבאה שאתם שולחים יד לקופסת החמאה – אולי כדאי לשקול בקבוק שמן זית במקום.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: פרקי אבות עם הרב זמיר כהן
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב