עם בוא האביב, הטבע מתעורר לחיים – הפרחים פורחים, השמש זורחת והחשק לצאת החוצה מתגבר. אבל לצד כל היופי הזה, עונת המעבר עלולה להביא עמה מטרד לא קטן: אלרגיות עונתיות. עיניים דומעות, נזלת בלתי פוסקת ותחושת גירוי בעור – כל אלה הופכים את העונה היפה בשנה לקצת פחות נעימה עבור רבים מאיתנו.
"הווירוסים נמצאים בסביבה – הם פשוט מחפשים על מי לנחות," מסבירה הגר ארטשטיין, נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. "זה נכון לא רק לגבי מחלות חורף, אלא גם לגבי אלרגיות עונתיות, שפוגעות בעיקר באנשים עם מערכת חיסון רגישה יותר."
אז איך מתמודדים עם התופעה המציקה הזו? הגר ריכזה עבורנו כמה המלצות טבעיות שיעזרו לכם לחזק את מערכת החיסון ולהפחית את תסמיני האלרגיה – כך שתוכלו ליהנות מאביב נעים יותר, בלי להסתובב עם מלאי אינסופי של טישו.
חיזוק מערכת החיסון – כך תעשו את זה נכון
תוספי תזונה הם דרך יעילה לחזק את הגוף ולהגביר את העמידות בפני אלרגיות עונתיות. הנה כמה רכיבים שכדאי להכניס לשגרה היומית:
- ויטמין C – נוגד חמצון חזק שמפחית דלקות ומחזק את מערכת החיסון. ניתן לצרוך אותו מפירות הדר (כמו תפוזים ולימונים), פלפלים אדומים וברוקולי.
- ויטמין D – מרבית האוכלוסייה בישראל סובלת ממחסור בוויטמין זה, החיוני למערכת חיסון תקינה. שהייה בשמש (באופן מבוקר) יכולה לסייע, ובמידת הצורך – כדאי לשקול תוסף תזונה.
- קוורצטין – נוגד חמצון טבעי שמסייע להקלה על תסמיני אלרגיה. ניתן למצוא אותו בתפוחים, בצל ותה ירוק.
- אומגה 3 – חומצות שומן חיוניות שמפחיתות תהליכי דלקת בגוף ותומכות במערכת החיסון. מקורות טובים הם דגים שמנים (כמו סלמון וסרדינים), זרעי פשתן ואגוזי מלך.
- אבץ – מינרל חיוני לתפקוד מערכת החיסון. נמצא באגוזים, קטניות ודגנים מלאים – או כתוסף תזונה.
- פרוביוטיקה – מסייעת באיזון חיידקי המעי, שמהווים חלק בלתי נפרד ממערכת החיסון. ניתן לצרוך מזונות מותססים כמו יוגורט, קימצ'י וכרוב כבוש, או לקחת תוסף פרוביוטי איכותי.
- כורכום – המרכיב הפעיל בכורכום (כורכומין) ידוע ביכולתו להפחית דלקות ולחזק את מערכת החיסון. שלבו אותו במרקים, תבשילים ומשקאות חמים.
תזונה נכונה – הבסיס למערכת חיסון חזקה
תפריט מאוזן ומלא בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים הוא מפתח לחיזוק הגוף ולהתמודדות עם אלרגיות עונתיות:
- ירקות ופירות טריים – במיוחד פירות יער, העשירים בנוגדי חמצון ובמרכיבים מחזקים למערכת החיסון.
- שום – בעל תכונות אנטי-דלקתיות ואנטי-בקטריאליות, המסייעות בחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף.
- דגים עשירים באומגה 3 – סלמון וסרדינים הם מקורות מעולים לשומנים בריאים התורמים להפחתת דלקות.
- אגוזים ושקדים – עשירים בוויטמינים, מינרלים ושומנים בריאים.
- מזונות מותססים – כמו כרוב כבוש, קימצ'י וקומבוצ'ה – מחזקים את פלורת המעיים ותורמים לתפקוד תקין של מערכת החיסון.
- מים – הקפידו לשתות מים בכמות מספקת – הם מסייעים בסילוק רעלים ומפחיתים גירויים בעור ובמערכת הנשימה.
מה כדאי להוריד מהתפריט?
בתקופות של רגישות מוגברת, יש כמה דברים שמומלץ להפחית או להימנע מהם:
- מזון מעובד – חומרים משמרים וצבעי מאכל עלולים להחריף תגובות אלרגיות.
- סוכרים מעובדים – מגבירים דלקות ומחלישים את מערכת החיסון.
- מוצרי חלב – ידועים כמעוררי ליחה וגירוי במערכת הנשימה.
צמחי מרפא – פתרון טבעי להקלה על אלרגיות
צמחי מרפא מהווים דרך טבעית ואפקטיבית להתמודדות עם אלרגיות עונתיות:
- סמבוק שחור – תומך במערכת הנשימה, מקל על שיעול ומסייע במניעת תסמיני אלרגיה.
- אסטרגלוס – צמח אדפטוגני שמגביר את עמידות הגוף ומסייע בהסתגלות לשינויים עונתיים.
לקיחה קבועה של צמחי מרפא יכולה להפחית תגובות אלרגיות לאורך זמן, בזכות פעילותם האנטי-דלקתית והאנטי-אלרגית.
שורה תחתונה
האביב הוא עונה נפלאה – אל תתנו לאלרגיות לקלקל לכם אותה. עם הקפדה על תזונה נכונה, תוספי תזונה וצמחי מרפא מתאימים – תוכלו ליהנות מפריחה באוויר מבלי לסבול מעיניים מגורות ונזלת טורדנית.
הקפידו על אורח חיים בריא, שמרו על הגוף – ותיהנו מעונת האביב במלוא הדרה.