מתכונים לפסח
את המתכון הזה יצרתי בהשראת אחותי, שהייתה מכינה קיש עשיר בגבינות בכל חג. כשחיפשתי גרסה קלילה יותר שמתאימה לפסח, גיליתי שטחינה יכולה להחליף בגבורה את הגבינה – היא יוצרת מרקם קרמי, עשיר וטבעי. עם נגיעת אגוז מוסקט, מתקבל קיש ביתי, נעים, כזה שמרגיש כמו חיבוק של אמא באמצע שולחן החג.
לתבנית קיש בקוטר 24 ס"מ
4 מצות גדולות
חצי כוס מים פושרים
2 כפות שמן זית
קמצוץ מלח
1 כרובית בינונית, מופרדת לפרחים קטנים
1 בצל גדול, קצוץ
2 כפות שמן זית
3 ביצים
4 כפות טחינה גולמית
חצי כוס מים
חצי כפית מלח
רבע כפית פלפל שחור
שליש כפית אגוז מוסקט טחון
כף פטרוזיליה קצוצה
כף שקדים קצוצים (לא חובה – מוסיף קראנצ' נעים)
משרים את המצות במים הפושרים למשך 2–3 דקות עד שהן מתרככות.
סוחטים קלות ומניחים אותן בתבנית משומנת, כך שיכסו את התחתית והדפנות (אפשר לקרוע ולהתאים).
מטפטפים מעל שמן זית ודוחסים בעדינות.
אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות למשך 10 דקות, עד שהן מעט מתייצבות.
מבשלים את פרחי הכרובית במים רותחים עם מעט מלח כ־7 דקות, עד ריכוך חלקי. מסננים היטב.
במחבת, מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא מזהיב.
בקערה, טורפים את הביצים עם הטחינה, המים והתבלינים עד שמתקבלת בלילה חלקה.
מוסיפים לבלילה את הכרובית, הבצל, הפטרוזיליה והשקדים (אם רוצים). מערבבים בעדינות.
יוצקים את המלית על בסיס המצות.
אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות במשך 35–40 דקות, עד שהקיש מזהיב והמלית מתייצבת.
מניחים לו להתקרר מעט לפני ההגשה – החיתוך יהיה יפה יותר, והטעמים יעמיקו.
אפשר להוסיף לבלילה מעט גרידת לימון או כפית כמון לקבלת ניחוח אחר.
לגרסה טבעונית, ניתן להחליף את הביצים בקמח חומוס מעורבב במים (כ־½ כוס קמח עם ½ כוס מים) או להשתמש בתחליף ביצה מתאים.