חדשות
יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם מצוין היום (רביעי), בתאריך הלועזי 2 באפריל. לקראתו פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) נתונים מקיפים וחסרי תקדים על העלייה החדה בשיעורי האבחון של אוטיזם בישראל. על פי הנתונים, נכון ל-2023 חיים בישראל 68,197 אנשים המאובחנים על הרצף האוטיסטי – עלייה דרמטית של פי שישה בתוך פחות משני עשורים.
מהנתונים עולה כי 76% מהמאובחנים הם גברים, וכ-82% הם ילדים ובני נוער עד גיל 17. השיעור בקרב ילדים ילידי 2018 עומד על 28.3 לאלף נפש – לעומת 4.7 בלבד בקרב ילידי 2000. מדובר בקפיצה משמעותית שמעידה לא רק על עלייה בהיארעות, אלא גם על שיפור באבחון, מודעות ודיוק רפואי.
אחד הגורמים המשמעותיים בעלייה הוא גיל ההורים. הנתונים מצביעים כי אצל אמהות בגיל 45 ומעלה, שיעור האוטיזם אצל הילדים כפול מזה של אמהות צעירות. אצל אבות – הפערים קיימים גם כן, אם כי פחות קיצוניים. לצד זאת, נמצא כי גם אצל הורים צעירים מאוד (מתחת לגיל 23) קיימת שכיחות גבוהה יחסית של אוטיזם – בעיקר אצל אבות.
בלמ"ס מציינים פער עמוק בין יהודים לערבים: רק 8.8% מהמאובחנים הם ערבים, למרות שחלקם באוכלוסייה עומד על כ-21%. הרשויות המקומיות בעלות שיעור האבחון הנמוך ביותר – כולן יישובים ערביים. החוקרים מציינים שהפער נובע ככל הנראה מחסמים תרבותיים, מודעות נמוכה ונגישות מוגבלת לשירותים רפואיים.
לדברי ד"ר דב ענבר, מומחה להתפתחות הילד בכללית, אבחון מוקדם והתערבות טיפולית יכולים לשנות מסלול חיים שלם: "ככל שמאבחנים מוקדם יותר, כך ניתן להעניק טיפול נכון, להקל על הילד והמשפחה, ולשפר משמעותית את היכולת שלו להשתלב בחברה".
כך תזהו "דגלים אדומים": היעדר תגובה לשם, קושי באינטראקציה חברתית, איחור בדיבור, פעילויות חזרתיות או היצמדות קיצונית לשגרה.
הנתונים מאירים תמונה ברורה: יותר ילדים מאובחנים, המודעות עולה, והמערכת משתפרת. לצד זאת – קיימת עדיין חובת הסברה, שיפור הנגישות והפחתת הפערים החברתיים באבחון ובטיפול.
יום המודעות לאוטיזם לא רק מזכיר את קיומם של עשרות אלפי ילדים ובוגרים על הרצף – אלא מאתגר את כולנו כחברה לשאוף לעולם שבו הם מתקבלים, מובנים ומשולבים – בדיוק כמו כל אחד ואחת מאיתנו.
ימים אחרונים - השנה לא נותנים להם לחכות - משפחות רבות מצפות לתרומה שלכם לחג הפסח! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו