רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

מחקר חדש חושף: העבודה מהמשרד עלולה לכבות שריר מרכזי בגוף
אדם עובד בישיבה. (צילום: בינה מלאכותית)

בריאות

מחקר חדש חושף: העבודה מהמשרד עלולה לכבות שריר מרכזי בגוף

תסמונת חדשה שזוהתה בקרב עובדים יושבים פוגעת בתפקוד של שריר חשוב ליציבה ולתנועה. מדוע זה קורה? מה הסימנים? ואיך אפשר למנוע את זה עוד היום? כל התשובות – כאן

נעם ברקאי
הוספת תגובה
מחקר חדש חושף: העבודה מהמשרד עלולה לכבות שריר מרכזי בגוף
אדם עובד בישיבה. (צילום: בינה מלאכותית)
אא

עם העלייה באורח החיים המודרני – שעות ארוכות במשרד, עבודה מהבית, נסיעות ממושכות ומסכים מכל עבר – הגוף שלנו משלם מחיר כבד. מחקרים רפואיים רבים כבר קשרו בין אורח חיים יושבני לבין סיכונים בריאותיים חמורים. אך כעת, מתברר כי מעבר לנזק המצטבר ללב ולמערכת כלי הדם, קיימת תופעה שרירית מטרידה שעלולה לפגוע באופן ישיר באיכות החיים שלנו – "תסמונת הישבן הרדום".

16% יותר סיכון למוות מוקדם – רק בגלל ישיבה?

במחקר עדכני שנערך בטייוואן ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי של איגוד הרפואה האמריקאי (JAMA), נמצא כי עובדים שמבלים את רוב שעותיהם במצב ישיבה – מצויים בסיכון גבוה יותר ב-16% לתמותה מוקדמת, מכל סיבה שהיא, ובעלייה של 34% בסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם. ההשוואה נערכה מול אנשים בעלי עבודה דינמית, הכוללת עמידה, תנועה ופעילות גופנית.

מדובר בנתון מטריד במיוחד לנוכח העובדה שרובנו מבלים כיום את ימינו במשרד, על כיסא – שעות על גבי שעות.

כשהישבן שוכח לעבוד – הכירו את "Gluteal Amnesia"

אחת ההשלכות הפחות מוכרות, אך המדאיגות לא פחות, היא תופעה שמכונה בפי פיזיותרפיסטים "תסמונת הישבן המת" – או בשמה המדעי: Gluteal Amnesia. מדובר במצב שבו השריר המרכזי בישבן – שריר העכוז האמצעי (Gluteus Medius) – מפסיק לתפקד כראוי, בשל חוסר שימוש ולחץ מתמשך.

לדברי דן ממן, פיזיותרפיסט במכבי שירותי בריאות, "כאשר יושבים זמן ממושך, נוצר לחץ על העצב שמפעיל את השריר. הלחץ הזה עלול לפגוע זמנית בתפקוד העצבי – ולהאט את שידור האותות החשמליים הדרושים להפעלת השריר".

התוצאה? תחושת נימול, עמימות, ירידה בכוח – ולעיתים גם כאבים מקומיים בגב התחתון ובאגן.

השריר שמחזיק אותנו זקופים – ומתריע כשאנחנו מתעלמים

שריר העכוז האמצעי אמנם קטן יחסית, אך תפקידו קריטי: הוא אחראי לייצוב אזור האגן, הירכיים והברכיים, בעיקר בזמן הליכה, עלייה במדרגות או ריצה. כאשר תפקודו נפגע – כל מערכת היציבה עלולה לצאת מאיזון.

"כאבים בברכיים, בעיות ביציבה ואפילו פציעות ספורט – יכולים כולם להתחיל משריר עכוז לא פעיל", מסביר ממן. "רוב האנשים אפילו לא יודעים שזה המוקד האמיתי של הבעיה שלהם".

מה אפשר לעשות כדי למנוע את התסמונת?

  • הפסקות תנועה קבועות – כל חצי שעה של ישיבה, לקום ולהתמתח.

  • שילוב של תרגילים ייעודיים להפעלת העכוז, כמו תרגילי גשר, עלייה על מדרגה, או תרגולי גומיה.

  • שינוי סביבות העבודה – מעבר לשולחנות עמידה או עבודה בתנועה.

  • שיפור היציבה בזמן ישיבה – כך שהעומס לא יופעל ישירות על עצם הזנב והשרירים שסביבו.

שורה תחתונה: לא לשבת על הבריאות

אורח חיים יושבני הוא כבר מזמן לא רק "בעיה של גב". מדובר בסכנה רפואית מוכחת, בעלת השלכות נוירולוגיות, לבביות ושריריות – שמחייבת התייחסות. עכשיו, כשגם "הישבן שוכח לתפקד", אולי הגיע הזמן שגם אנחנו נזוז קצת.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב