בריאות
משרד הבריאות הודיע השבוע על השמדה מיידית של כ־1,250 קילוגרמים של מוצרי בשר בקר ועוף, שנתפסו בבית העסק "שף הבשר והעוף" ברחוב זלמן שניאור 18 בראשון לציון. ההשמדה בוצעה בעקבות ביקורת תברואתית שנערכה במקום על ידי הרופאה הווטרינרית הרשותית של עיריית ראשון לציון, הפועלת מתוקף הסמכה רשמית של משרד הבריאות.
הממצאים שעלו בביקורת תוארו על ידי גורמים מקצועיים כ"מטרידים במיוחד", והעידו על שורת חריגות חמורות מן הנהלים: בין היתר נמצאו במקררי העסק ובחדר הקפאה מוצרים שפג תוקפם, בשרים ממקור לא ידוע שלא סומנו כנדרש, ושיטות טיפול בלתי מאושרות כמו תיבול, חיתוך ואריזת בשר בוואקום – הכול ללא פיקוח וללא רישוי מתאים.
יתרה מכך, הביקורת העלתה כי חדר הקפאה של בית העסק שימש בו-זמנית גם את חנות הירקות הצמודה, תוך ערבוב בין מוצרים מן החי למוצרי מזון אחרים – פעולה האסורה לחלוטין לפי נהלי משרד הבריאות, בשל הסיכון הברור לזיהום צולב.
למעלה מטון בשר – מחוץ לחוק
בסך הכול הוחרמו והושמדו 1.25 טון של מוצרי בשר, כולל נתחי בקר, עוף, פסטרמות, ונקניקים, אשר אוחסנו או טופלו בניגוד לחוק. ההחלטה על ההשמדה התקבלה במקום, בתום הביקורת, כאשר הובהר כי לא ניתן להכשיר את המוצרים או לאפשר את שיווקם.
לדברי בכיר במשרד הבריאות: "כאשר מתגלה בשר פג תוקף או שמקורו אינו מזוהה – מבחינתנו מדובר בסכנה ממשית לבריאות הציבור. זו לא רק שאלה של רגולציה, אלא של חיים ובריאות. לכן אנו פועלים מיד וביד קשה".
הפיקוח כלל גם רישום של כלל הליקויים, ודווח כי יישקל נקיטת צעדים משפטיים ו/או שלילת רישיון לבית העסק, בהתאם לממצאים ולמסקנות הסופיות של הביקורת.
עיריית ראשון לציון: "אכיפה נחושה – בלי הנחות"
מעיריית ראשון לציון נמסר כי הם רואים באירוע הזה דוגמה למאבק מתמשך בתופעות של רשלנות תברואתית. "תפקידנו לוודא שכל תושב בעיר אוכל מזון שעבר את כל הבקרות הדרושות", מסר דובר העירייה. "הפקחים שלנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם משרד הבריאות, ולא מהססים לבצע סגירות מיידיות והשמדות מזון כשנדרש".
לטענת גורם בעירייה המעורה בנושא, מדובר בעסק שמפעיל מטבח ותהליכי עיבוד מזון אך לא קיבל את ההיתרים המלאים לכל שלבי הפעילות. "הבעיה מתחילה כאשר עסקים מנסים 'לעגל פינות' ולחסוך בפיקוח. זה עלול לעלות לנו ביוקר", אמר.
מגמה מטרידה: עלייה בדיווחים על ליקויים תברואתיים
לצד האירוע הנוכחי, נתוני משרד הבריאות מצביעים על עלייה מדאיגה במספר הדיווחים על ליקויים תברואתיים בעסקים קטנים לממכר מזון, בפרט באזורים אורבניים צפופים. אחד הגורמים לכך הוא חוסר מודעות של בעלי עסקים לתקנות המשתנות בתחום, אך לעיתים מדובר גם בהתרשלות מכוונת — מתוך תקווה שהפיקוח "יעבור ליד".
במשרד הבריאות מתכוונים להרחיב את היקף הביקורות היזומות במהלך החודשים הקרובים, ולהגביר את הענישה במקרים של חריגה בוטה מהנהלים. "המטרה היא לא לסגור עסקים, אלא להבטיח שכל עסק שפועל – עושה זאת תוך שמירה על סטנדרטים ברורים של היגיינה ובטיחות", הבהירו.
ציבור הצרכנים: עין פקוחה ובחירה מושכלת
לצד פעולות האכיפה, במשרד הבריאות מבקשים להזכיר גם את חלקו של הצרכן: לוודא שהמוצרים הנרכשים סומנו כנדרש, שיש תאריך תפוגה ברור, שהמקררים עובדים כראוי, ושאין ריח חשוד או סימני קלקול. במקרה של ספק – עדיף לדווח או לוותר.
האירוע בראשון לציון מזכיר לכולנו עד כמה חיונית מערכת הפיקוח על המזון – ועד כמה חשובה גם המעורבות הציבורית בשמירה על סטנדרטים בסיסיים של בריאות הציבור.
סוף דבר: השמדת הבשר ב"שף הבשר והעוף" איננה מקרה פרטי – היא עדות לכך שבריאות הציבור נמצאת בראש סדר העדיפויות. המערכות האמונות על הפיקוח פועלות, אך נדרשת ערנות מתמדת. לא ניתן להפקיר את הציבור ליד המזל, בטח לא כשמדובר במה שנכנס לו לפה.
רוצים לקבל חיזוקים, סגולות ועדכונים כל יום? הצטרפו לקבוצה השקטה שלנו בוואטסאפ! לחצו כאן >>>
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו