בריאות
לצריכת דגים ישנם יתרונות בריאותיים רבים ומומלץ בהחלט לצרוך מוצרי דגים, כמו למשל טונה בקופסת שימורים, המכילים חומרים רבים המסייעים במניעת מחלות, כגון: מגנזיום, אשלגן, סלניום, זרחן, ברזל, ניאצין ועוד. דג הטונה יעיל במיוחד ובכל צורת אכילה בשמירה על בריאות הגוף.
אז כיצד דג הטונה יכול לסייע לגוף?
בטונה ישנו שמן דגים - שהוא למעשה חומצת שומן מסוג אומגה 3. סגולותיו האנטי דלקתיות של שומן הדגים מאפשרות לו לסייע בהתמודדות עם מחלות רבות ודלקות (ביניהן דלקות כרוניות העלולות בשלב מתקדם לפגוע בתפקוד המעיים). אכילת דג הטונה מונעת מחלות אוטואימוניות כגון: זאבת, קרוהן, דלקת מפרקים שגרונית, פסוריאזיס ועוד.
בטונה ישנם נוגדי חמצון המסייעים בלחימה כנגד רדיקליים חופשיים המזיקים לגוף, ובכך למעשה שומרים על הבריאות ונלחמים במחלות כרוניות. צריכת נוגדי חמצון באופן קבוע מסייעת במניעת מחלות כגון: סוכרת, מחלות אוטואימוניות, מחלות לב ואף מחלת הסרטן.
בנוסף, צריכה מתונה של דג הטונה עלולה לסייע לתחושה הפנימית ולהפחית דכאון וחרדה. בטונה קיימים וויטמינים רבים התורמים לבריאות המוח ומפחיתים את הסיכון לחלות באלצהיימר. הטונה מסייעת גם לבריאות העיניים, הכליות, הסדרת לחץ הדם והפחתה במשקל.
ארגון ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי),שינה את מדיניות צריכת הדגים בארה"ב לאחר שגילה כמות גבוהה יחסית של כספית - שבמינונים גבוהים עלולה לגרום לגוף להרעלה. הטונה הנצרכת ביותר בישראל הינה טונה בהירה בשימורים, שמכילה רמות נמוכות יחסית של כספית.
המלצות לצריכת טונה בהירה לפי משקל גוף (חישוב לפי כמות של 110 גרם טונה בהירה במים ומסוננת):
משקל גוף 50 ק"ג – 274 גרם טונה בשבוע (2.5 קופסאות שימורים)
משקל גוף 60 ק"ג – 331 גרם טונה בשבוע. (3 שימורי טונה)
משקל גוף 70 ק"ג – 385 גרם בשבוע (3.5 שימורי טונה)
משקל גוף 80 ק"ג – 442 גרם בשבוע (4 שימורי טונה)
משקל גוף 90 ק"ג – 496 גרם בשבוע (4.5 שימורי טונה)
משקל גוף 100 ק"ג – 549 גרם בשבוע (5 שימורי טונה)
המלצות משרד הבריאות בישראל לצריכת טונה מתוך אתר משרד הבריאות: לאחרונה פורסם סקר בארה"ב, אשר מצא תכולה גבוהה של כספית בסוגי דגים מסוימים והמליץ על שינוי מדיניות בארה"ב. עם זאת, מינהל המזון והתרופות בארצות הברית ( FDA) טרם שינה את המלצותיו בנושא.
משרד הבריאות מרענן את המלצותיו לצריכת דגים בישראל: דגים הינם מקור טוב לחלבון, דלים יחסית בשומן רווי ומכילים אומגה-3 ברמות שונות, בהתאם לתזונתם, מקור גידולם וצורת הדיג שלהם. צריכת דגים תורמת לבריאות מבוגרים וילדים.
משרד הבריאות ממליץ לכל האוכלוסייה, כולל ילדים, לצרוך דגים ולגוון את סוגי הדגים בתפריט. אין צורך להגביל את תזונת הדגים בקרב הציבור בכלל ובקרב ילדים בפרט אלא לשמור על תזונה מגוונת ומאוזנת.
המלצת משרד הבריאות הישראלי מותאמת להרגלי התזונה ומצאי המזון בישראל. רוב שימורי הטונה הנצרכת בישראל הינם מטונה בהירה בה ריכוז הכספית נמוך מאוד. דגים העלולים להכיל ריכוזים גבוהים של כספית כגון טונה לבנה (אלבקור),כריש ודגי חרב אינם נפוצים לצריכה בקרב האוכלוסייה בישראל.
כמו-כן חשוב להדגיש כי משרד הבריאות עוקב אחרי תכולת הכספית בטונה בישראל. מנתונים שנאספו בעת האחרונה עולה כי, רק ב- 16% מהדוגמאות של שימורי טונה בהירה נמצאה כספית בכלל וגם זאת ברמה הנמוכה מזו המותרת. בטונה לבנה אשר נצרכת בעיקר כסטייקים, רמות הכספית נמצאו מתחת לרמות המותרות לסוג זה של דג.
לנשים בהריון - משרד הבריאות אינו ממליץ על אכילת דגים גדולים כגון: כריש (Shark),חרב (Swordfish),מקרל גדול (King mackerel),ליבנה (Tilefish),טונה לבנה (טונה אלבקור) העלולים להכיל כספית ברמה גבוהה.
*הבהרה: אין באמור לעיל לשמש תחליף לייעוץ רפואי
האם בריא לאכול טונה כל יום? | מדהים! הדג שצולם בקרקעית הים והטריף את הרשת: "מה רבו מעשיך השם"