בריאות המזון
החורף משתלט בהדרגה על הנוף, מחליף את רעננות הקיץ בצבעים עמוקים יותר ובמזג אוויר המזמין לבשל ארוחות חמימות. למרות הירידה בטמפרטורות, אין סיבה שהמנות יהיו אפרוריות או חדגוניות. מומחי תזונה מסבירים כי דווקא בעונה הקרה ניתן לגוון את התפריט, לגלות חומרי גלם עונתיים ולהפוך כל ארוחה לבריאה ומזינה יותר. קריסטן ראסמוסן, דיאטנית קולינרית ושפית מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, ממליצה לנצל את התקופה כדי להתחבר לשפע הייחודי שהיא מציעה.
החורף מביא איתו מגוון רחב של ירקות ופירות עונתיים שיכולים להעשיר את התפריט ולשדרג את איכות הארוחות. על פי נתוני המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), רק אחד מתוך עשרה אמריקאים צורך את הכמות היומית המומלצת של ירקות ופירות. פירות הדר כמו תפוזים, לימונים וליים נמצאים בשיאם ומספקים טעמים רעננים לצד ויטמינים חיוניים. ירקות שורש כמו בטטות, דלעת, סלק ופרסניפ מוסיפים צבע ועומק למנות, ואילו ירקות עליים עונתיים כמו רדיקיו, אנדיב ואסקארול יכולים להשתלב בסלטים ובתבשילים.
כאשר ירקות טריים אינם זמינים, גם ירקות קפואים או משומרים מהווים חלופה טובה, כל עוד הם נבחרים ללא תוספת מלח או שומן מיותר. פירות יבשים כמו משמשים, תמרים וצימוקים מוסיפים טעמים עשירים לסלטים, דייסות וקינוחים תוך שמירה על ערכיהם התזונתיים.
מאכלים חמים כמו מרקים, תבשילים ודייסות הם פתרון מצוין לארוחות חורפיות מלאות. המנות האלו קלות להכנה, ניתנות להקפאה ושומרות על ערכיהן התזונתיים גם לאחר בישול ממושך. ד"ר לינדה ואן הורן, מומחית לתזונה אפידמיולוגית מאוניברסיטת נורת'ווסטרן, מסבירה כי מרקים מבושלים בסיר אחד שומרים על הערכים התזונתיים שלהם, מאחר שכל הרכיבים נותרים בתוך הנוזל.
קטניות כמו עדשים ושעועית הן מקור מצוין לחלבון מהצומח ולסיבים תזונתיים, והן גם חסכוניות ונגישות לכל אחד. גם דייסות מספקות אפשרויות מגוונות – משיבולת שועל מסורתית ועד דייסת אורז אסייתית (קונג'י) עם תוספות מלוחות כמו לימון, ביצה או סלסה.
תבלינים ועשבי תיבול מעניקים למנות עומק טעמים נוסף ויתרונות בריאותיים. רוזמרין, טימין, אגוז מוסקט ואניס כוכב נפוצים בבישול חורפי, ואילו כורכום וג'ינג'ר מכילים תכונות אנטי-דלקתיות שעשויות לתרום לבריאות הכללית. תוספת של קינמון, כמון או ציפורן יכולה לשדרג משקאות חמים, ופופקורן מתובל בתערובת תבלינים מהווה חטיף מזין וטעים.
מעבר לערך התזונתי, לאוכל יש תפקיד חברתי חשוב, במיוחד בעונת החורף שבה רבים חווים תחושת בדידות. מפגשים קולינריים עם בני משפחה או חברים מוסיפים חמימות לארוחות העונתיות. ד"ר אהרונסון, מנהלת תוכנית התזונה באוניברסיטת מישיגן, מספרת על מסורת של ערבי מרקים, שבהם כל משתתף מביא מרק חדש לטעימה. לדבריה, זוהי דרך מהנה להתנסות במתכונים חדשים ולחזק קשרים חברתיים.
החורף אמנם מאופיין במזג אוויר קר, אך דווקא העונה הזו מאפשרת להתחבר מחדש לאוכל, ליהנות מטעמים עונתיים מגוונים ולהעשיר את המטבח במנות צבעוניות, מנחמות ומזינות יותר.