בריאות המזון
המקפיא שלכם – כספת או פצצה מתקתקת? הרופא שמסביר איך לדעת מתי האוכל כבר מסוכן
כמה פעמים פתחתם את המקפיא, מצאתם קופסה עלומה ששכחתם מתי הוקפאה, והחלטתם "אה, זה בטח עוד טוב"? אז זהו, שלא תמיד. או שכן?
אם תשאלו את ד"ר קארן ראג', רופא בריטי שהפך למשפיען רשת, התשובה היא מפתיעה: "טכנית, מזון קפוא לעולם לא פג תוקף". כן, קראתם נכון. לדבריו, כל עוד המזון נשמר בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות צלזיוס – הוא בטוח לאכילה. אבל רגע, אל תרוצו עדיין להפשיר שניצל מהחתונה של הדוד איציק ב-2015 – יש קאץ'.
ד"ר ראג' מסביר שההקפאה מבטיחה שהמזון לא יהפוך למסוכן מבחינה בריאותית, אבל האיכות שלו? זה כבר סיפור אחר. עם הזמן, המזון עלול לעבור מה שהוא מכנה "כוויות קור". אתם מכירים את זה – שכבת הקרח הדקה שמכסה את האוכל, מרקם שמתחיל להזכיר פלסטלינה, וטעם של... טוב, משהו שלא בא לכם לאכול.
כמה זמן כל דבר באמת מחזיק? אז נכון, אתם יכולים תאורטית לאכול סטייק שהוקפא לפני עשור, אבל האם כדאי? לא ממש. אנשי המכון הבריטי Good Housekeeping ערכו רשימה מסודרת, שתעשה סדר בבלגן:
בשר בקר, עגל או כבש – עד חצי שנה.
עוף או הודו – 4 עד 6 חודשים.
דגים לבנים – עד 8 חודשים; דגים שמנוניים כמו סלמון – רק 3 עד 4 חודשים.
לחם – עד חצי שנה, אם כי כולנו יודעים שהוא יגיע לפריזר עם תאריך תפוגה שלפני הבחירות הקודמות.
ארוחות מוכנות – 4 עד 6 חודשים, ומרקים – רק 3 חודשים.
עוגות ומאפים – 3 עד 4 חודשים.
איך שומרים על האוכל במצב טוב? ד"ר ראג' ממליץ לעטוף את המזון בצורה הרמטית ככל האפשר, עדיף לשאוב את האוויר החוצה (וואקום, אם יש לכם גאדג'ט כזה). שקיות אטומות עדיפות על קופסאות, והכי חשוב – לסמן תאריכים.
כי מה לעשות, גם אם המזון נשאר בטוח, עוף מ-2018 כנראה כבר לא יהיה שיחת היום בארוחה המשפחתית (לפחות לא מהסיבות הנכונות).
אז נכון, המקפיא הוא חבר טוב – אבל גם חברים צריך לדעת לנהל. קחו טוש, רשמו תאריכים, ותזכרו: מה שטוב לנצח – לא תמיד טעים לנצח.