בריאות המזון
בתפוחי אדמה קיימות תרכובות כימיות הנקראות "גליקואלקלואידים. במינונים גבוהים, חומרים אלו עלולים לגרום לתופעות כמו כאבי בטן, הקאות, כאבי ראש, ובמקרים קיצוניים אף לירידה בלחץ דם ושיתוק שריר הנשימה.
בעיקרון, תפוחי אדמה מסחריים מכילים רמות נמוכות ובטוחות של חומרים אלו. קילוף הקליפה מסיר בין 30% ל־80% מהרעלנים, והסרת 3 עד 4 מ"מ נוספים מסירה כמעט 100% מהם.
אך בישול או אפייה אינם מנטרלים אותם. זאת, מכיוון שהרעלנים עמידים לחום. יתרה מזאת, מחקרים הראו כי טיגון מגביר את ריכוז הגליקואלקלואידים.
מחקר מ־2017 מצא שאכילת צ'יפס פעמיים מגדילה את הסיכון לתמותה ב־95% – ביחס לאלה שלא אוכלים צ'יפס בכלל – ואכילה של שלוש פעמים בשבוע מעלה את הסיכון ליותר מ־200%!
המלצות מעשיות: קנו תפוחי אדמה טריים ללא "פציעות", שמרו אותם במקום חשוך (לא במקרר), הימנעו מצ'יפס מטוגן, אל תאכלו תפוחי אדמה ירקרקים – סימן ליצירת כלורופיל וגם גליקואלקלואידים – והסירו את הבליטות שיוצאות מתפוח האדמה. באופן כללי, מומלץ להמעיט בצריכת תפוחי אדמה ולהעדיף פחמימות מזינות יותר, כמו כוסמת או קינואה.
תהיו בריאים!