רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

סכנה שקטה: מספר חולי הדמנציה עומד להכפיל את עצמו – האם אפשר למנוע את זה?
אדם מבוגר (צילום: pixaba)

חדשות בריאות

סכנה שקטה: מספר חולי הדמנציה עומד להכפיל את עצמו – האם אפשר למנוע את זה?

מחקר חדש מזהיר: הסיכון לדמנציה גבוה משחשבנו, וכל אחד עלול להיות הבא בתור. החדשות הטובות? יש צעדים שיכולים להפחית את הסיכון – וזה הזמן להתחיל!

אוריאל פדרמן
הוספת תגובה
00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com כתבה זו תועבד בפעם הראשונה (כחצי דקה) |
סכנה שקטה: מספר חולי הדמנציה עומד להכפיל את עצמו – האם אפשר למנוע את זה?
אדם מבוגר (צילום: pixaba)
אא

מחקר חדש שהתפרסם השבוע בכתב העת Nature Medicine מעריך כי עד שנת 2060, מספר האמריקאים המאובחנים עם דמנציה צפוי להגיע לכמיליון בשנה – כפול מהמספר כיום.

הממצאים מצביעים על כך שהסיכון לפתח דמנציה במהלך החיים גבוה משחשבו בעבר. לאחר גיל 55, קיים סיכוי של עד 40% לחוות דמנציה בשלב מסוים, ככל שתוחלת החיים מתארכת.

למרות הנתונים המדאיגים, אפשר לנקוט בצעדים שיסייעו להפחית את הסיכון, גם בשלבים מאוחרים יותר בחיים. מחקרים מצביעים על כך שהרגלים שנרכשים בגיל העמידה משפיעים באופן משמעותי על הבריאות הקוגניטיבית בהמשך.

דמנציה אינה חלק טבעי של תהליך ההזדקנות, אלא מצב רפואי המאופיין בירידה הדרגתית בזיכרון, בשפה וביכולות הקוגניטיביות. הצורה הנפוצה ביותר של המחלה היא אלצהיימר, כאשר תהליכים מוחיים הקשורים אליה יכולים להתחיל כבר שני עשורים לפני הופעת התסמינים.

מלבד אלצהיימר, קיימים סוגים נוספים של דמנציה. אחת הצורות השכיחות היא דמנציה וסקולרית, הנגרמת כתוצאה ממחלות לב או משבצים קטנים הפוגעים באספקת הדם למוח. אצל רבים קיים שילוב של כמה גורמים, כאשר פגיעה בכלי הדם עשויה להחמיר תסמינים ראשוניים של אלצהיימר.

במטרה לקבל נתונים מעודכנים, המחקר בחן מידע שנאסף במשך עשרות שנים מ-15,000 מבוגרים בארצות הברית. נמצא כי עד גיל 75, רק 4% פיתחו דמנציה, אך לאחר גיל זה חלה עלייה חדה בסיכון. בגיל 85, כ-20% אובחנו עם המחלה, ובין גילאי 85 ל-95, השיעור עלה ל-42%.

באופן כללי, הסיכון לכל החיים בקרב גברים נאמד ב-35% ואצל נשים ב-48%. הפער מוסבר, בין היתר, על ידי תוחלת החיים הארוכה יותר בקרב נשים. בקרב אמריקאים שחורים, שיעור הסיכון עמד על 44%, בעוד שאצל אמריקאים לבנים הנתון היה מעט נמוך יותר, 41%.

הגיל והגנטיקה הם גורמים שאינם בשליטה, אך ישנם צעדים שעשויים להפחית את הסיכון או לעכב את הופעת הדמנציה. שמירה על בריאות הלב נחשבת לאחת הדרכים היעילות ביותר, שכן קיימת השפעה ישירה בין מחלות לב לבריאות המוח. פעילות גופנית מסייעת לשמירה על זרימת דם תקינה ולהפחתת השמנת יתר. שליטה בלחץ דם, סוכרת וכולסטרול מפחיתה את הסיכון לדמנציה וסקולרית ואף קשורה להאטת שינויים מוחיים אופייניים לאלצהיימר.

פעילות חברתית ושכלית נמצאה כתורמת לשמירה על תפקוד המוח, בעוד שטיפול בירידה בשמיעה באמצעות מכשירי שמיעה עשוי להפחית את הבידוד החברתי, שנמצא קשור לעלייה בסיכון לדמנציה. הגנה על הראש מפגיעות חוזרות נחשבת גם היא לצעד חיוני, שכן מחקרים מראים כי חבלות מוחיות עלולות להוות גורם סיכון משמעותי למחלה.

ממצאי המחקר מחזקים את ההבנה כי למרות שלא ניתן למנוע לחלוטין דמנציה, ישנם צעדים שיכולים לסייע בשמירה על הבריאות הקוגניטיבית ולהפחית את הסיכון לאורך השנים.

למרות שהגיל והגנטיקה הם גורמים שאי אפשר לשנות, ישנם צעדים שניתן לנקוט כדי להפחית את הסיכון לדמנציה או לעכב את הופעתה. שמירה על בריאות הלב חשובה במיוחד, שכן יש קשר ישיר בין מחלות לב לבריאות המוח. פעילות גופנית מסייעת בשמירה על זרימת דם תקינה למוח ומפחיתה השמנת יתר. שליטה בלחץ דם גבוה, סוכרת וכולסטרול הוכחה כמפחיתה את הסיכון לדמנציה וסקולרית וקשורה גם למניעת שינויים מוחיים הקשורים לאלצהיימר.

פעילות חברתית ושכלית נמצאה כמסייעת לשמירה על המוח לאורך השנים, בעוד טיפול בירידה בשמיעה באמצעות מכשירי שמיעה עשוי למנוע בידוד חברתי, שעלול להעלות את הסיכון לדמנציה. מומחים מציינים גם את החשיבות של הגנה על הראש מפגיעות חוזרות, שעלולות להגביר את הסיכון להתפתחות דמנציה בעתיד.

הממצאים החדשים מדגישים כי לא ניתן למנוע לחלוטין דמנציה, אך אפשר לנקוט צעדים להפחתת הסיכון ולשמירה על איכות החיים בגיל מבוגר.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב