רוצים לקבל את כל עדכוני החדשות הכי חמים?

 המזון שנחשב בריא – ועלול להרוס לנו את הבריאות: מה מסתתר בלחם של הילדים שלכם?
כריך גבינה. (צילום:pixabay)

חדשות בריאות

המזון שנחשב בריא – ועלול להרוס לנו את הבריאות: מה מסתתר בלחם של הילדים שלכם?

מאחורי הכיתוב "קמח מלא" מסתתרת רשימה מדאיגה של חומרים. אלו התוספים שעדיף שתזהו לפני שזה מאוחר מדי

אלעד צור
הוספת תגובה
00:00
01:45
האזינו לכתבה פחות מדקה
colbass.com
 המזון שנחשב בריא – ועלול להרוס לנו את הבריאות: מה מסתתר בלחם של הילדים שלכם?
כריך גבינה. (צילום:pixabay)
אא

ארוחת ערב שגרתית, שיחה משפחתית קלילה, ושאלה אחת קטנה שזרקה אבא חושב למסלול של הרהור עמוק: "אבא, מה עדיף – לחם מלא עם חומרים משמרים, או לחם לבן בלי כלום?"
בתוך כמה שניות פשוטות נולד דיון עמוק שמעסיק היום יותר ויותר משפחות: האם ראוי שנבחר במוצר "בריא" רק על פי הכותרת שעל האריזה, או שמא הגיע הזמן להתעמק גם במה שמסתתר ברשימת הרכיבים?

רבים מאיתנו גדלו על הנחות היסוד של עולם התזונה: לחם מקמח מלא טוב יותר מלחם לבן, כי הוא מכיל יותר סיבים תזונתיים, שובע לאורך זמן ותרומה לרמות הסוכר בדם. אלא שלחם כזה – כמו גם אינספור מוצרים אחרים הנחשבים ל"בריאים" – כולל לעיתים רשימות מרכיבים ארוכות ומדאיגות. חומרי שימור, צבעי מאכל, משפרי אפייה ומייצבים, שכולם נועדו להעניק למוצר מדף ארוך, צבע מפתה, או מרקם אחיד – אבל הגוף האנושי לא ממש צריך אותם.

מה אנחנו באמת מכניסים לגוף שלנו?

רבים מהמוצרים שנמכרים תחת תוויות כמו "דגנים מלאים", "טבעי" או "בריא", מכילים תוספים תעשייתיים שעלולים להזיק. הנה כמה דוגמאות נפוצות:

  • סולפטים (E220–E228) – מצויים בפירות יבשים, שימורים ויין. מחקרים מצביעים על קשר בין החומר לתגובות אלרגיות ובעיות נשימה, במיוחד אצל חולי אסתמה.

  • ניטריטים וניטרטים (E249–E252) – תוספים נפוצים בבשרים מעובדים, שעלולים להפוך בגוף לניטרוזאמינים – תרכובות החשודות כמסרטנות.

  • טרטרזין (E102) – צבע מאכל צהוב שמופיע בחטיפים, ממתקים ומשקאות קלים. מקושר להפרעות קשב וריכוז, פריחות ותגובות אלרגיות בילדים.

  • אדום אלורה (E129) – צבע מאכל סינטטי שנמצא בגלידות, סוכריות ויוגורטים לילדים. נבדק בהקשרים של היפראקטיביות ויש עדויות לפגיעות פוטנציאליות במערכת העצבים.

מזון פשוט – תזונה חכמה

השאלה "מה לאכול" צריכה לכלול גם את השאלה "מה לא להכניס לגוף". בחירה מושכלת במזון אינה נוגעת רק בכמות הקלוריות או באחוז הסיבים, אלא גם בטוהר המרכיבים. לא תמיד מזון מתוחכם וממותג היטב הוא הבחירה הנכונה. לעיתים, דווקא מזון בסיסי, עם רשימת רכיבים קצרה וברורה, עדיף פי כמה.

ובחזרה לשולחן ארוחת הערב – התשובה לשאלה של הילד אולי לא חד-משמעית, אבל דבר אחד בטוח: ככל שנקפיד שהמזון שלנו יהיה נקי מחומרים מזיקים – כך נהיה בריאים יותר, פיזית ונפשית. בריאות אמיתית מתחילה מהשאלה שאנחנו שואלים – ולא רק מהתשובה שנוח לנו לשמוע.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי
עכשיו בשידור: אמונה ושמחה
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב