ארכיאולוגיה

כתבות אחרונות בארכיאולוגיה

אזרח ערבי נתפס עם מטבעות היסטוריות מזמן החשמונאים

בחיפוש שערכו בלשי היחידה המרכזית של מחוז ירושלים, בביתו של תושב מזרח העיר, נמצאו בין היתר מטבע חשמונאי מתקופת מתתיהו אנטיגונוס מימי המאה הראשונה לפני הספירה, שעליה תבליט מנורת המקדש, טבעת חותם מתקופת המקרא שעליה כתובת בכתב עברי קדום ועוד

שרידי מבנה מימי הסנהדרין נחשפו ביבנה וכן נחשף בית קברות

בשרידי מבנה המתוארך לימי הסנהדרין (מאות 2-1 לספירה), נחשף בית קברות מרשים עם סרקופגים מאבן. לפי החוקרים, אם מדובר בקברים של הקהילה היהודית של העיר, ייתכן שבמפוארים שבהם נקברו חכמי יבנה בני דורם של גדולי התנאים

גן האמונה: אוהל מועד של תנועת המקויה היפנית בארץ

ירושלים היא אחת הערים העתיקות בעולם. היו בה מלכים, נביאים, דמויות תנ"כיות ועוד. לכן, יש בה מקומות רבים, נגלים ונחבאים, מעל ומתחת לפני השטח, שלא רבים מכירים. הם נחשפים מידי פעם בצורות שונות, יחד עם זאת התגלו ברחבי הארץ ממצאים על התנועה היפנית

למצוא קבר של מלך חשמונאי בגינה

ירושלים היא אחת הערים העתיקות בעולם. היו בה מלכים, נביאים, דמויות תנ"כיות ועוד. לכן, יש בה מקומות רבים, נגלים ונחבאים, מעל ומתחת לפני השטח, שלא רבים מכירים. הם נחשפים מידי פעם בצורות שונות

נחשפה: אחת ממגילות אסתר הקדומות והנדירות ביותר בעולם

המגילה, הכתובה על עור, היא אחת העדויות הבודדות והראשונות לקהילת יהדות ספרד ופורטוגל בימי הביניים. בעיתוי חגיגי במיוחד – לכבוד חג פורים – קיבלה הספרייה הלאומית תרומה חשובה ונדירה: מגילת אסתר ספרדית הכתובה על עור בכתב יד המיוחס לקהילת יהדות ספרד מהמאה ה-15.

מתחת לבית: תושבי עילבון גילו מערכת מערות מסועפת בת כ-2000 שנה

תגלית ארכיאולוגית מתחת לבית פרטי בכפר עילבון בגליל התחתון הפכה לזירת שוד עתיקות: מערכת מערות מהתקופה הרומית (לפני כ-2000 שנה), שככל הנראה שימשה כמחסן וכאורווה לאורך מאות שנים, נחשפה בסתר מתחת לביתם של תושבי הכפר. הגילוי נוצל לחיפוש הרסני אחר עתיקות תוך ניפוץ אבני המערה הקדומות וניסיון בזיזת הממצאים העתיקים.

יש לי מושג: אתר מערות הקומראן במדבר יהודה

אתר מערות הקומראן שוכן למרגלות המצוק הזקוף של מדבר יהודה, המתנשא מעל חופי ים המלח. במאה ה-2 לפנה"ס התיישבו במקום בני כת המדבר, כותבי המגילות הגנוזות הנחשבות לממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר שהתגלה במאה ה-20, מהם ניתן ללמוד על אורח החיים מצית הדמיון של תושבי קומראן הקדמונים.

כך הורסים הערבים את המזבח שהקים יהושע בהר עיבל

"אנחנו טוחנים את האבנים מהמזבח בהר עיבל בשביל הכביש גישה ליישוב". כך באין מפריע הרשות הפלסטינית הרסה את האתר הארכיאולוגי מזבח יהושע - והשתמשה בשרידיו כחצץ לסלילת כביש. ככה, אחד אחרי השני, נהרסים פה אתרי מורשת יהודיים כמעט באין מפריע.

נכסי ההיסטוריה: האם בעתיד נוכל ליהנות ממצאי ההיסטוריה של ארצנו?

מרדפים אחרי שודדים, איסוף מודיעין, מארבים מאתגרים בשטח, והרבה, הרבה, עתיקות. זו רק טעימה קטנה משגרת יומם הסוערת של אנשי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות. איך נלחמים בתופעה רחבה, הפוגעת בהיסטוריה ובמורשת של כולנו לשם בצע כסף? כמה מקרי שוד התרחשו בישראל במהלך השנה האחרונה? מהן ההשלכות של כל הגנבות? והאם הן מזיקות לנו?

מקומם: ערבים פלשו אתר ארכיאולוגי קדוש - והפכו אותו לבית מגורים

משפחה ערבית פלשה לאתר ארכיאולוגי בצפון השומרון והפכו אותו לבית מגורים. בתנועת רגבים פנו למנהל האזרחי, בדרישה לסילוק מיידי של הפולשים. האתר משמר את השם המקראי 'פרש' (מצאצאי מנשה) ואת השם התלמודי 'כפר פרשאי'. באתר התגלו לאורך השנים שרידי יישוב גדול מתקופת הברזל, התגלו בו שרידים כמו מקווה טהרה מערות קבורה ומערכות תת קרקעיות מימי בית שני, ועוד.

הצצה ראשונית: מערת מים תת קרקעית בת 1500 נחשפה מתחת לגן משחקים

לפני 14 שנה התקבלה ידיעה לרשות העתיקות על רח' רחל אימנו בירושלים ברשות לפיה החול שבארגז החול במגרש המשחקים נבלע בבטן האדמה. בבדיקה שערך אז ד"ר יובל ברוך, ארכיאולוג רשות העתיקות, התברר שארגז החול בנוי על גבי מאגר מים. בעקבות הגילוי, תועד המקום בצלילה ע"י הארכיאולוג ד"ר עוזי דהרי והמהנדס עופר כהן מרשות העתיקות, שירדו אל המאגר ומיפו אותו בעת שהיה מלא במים.

מהימים ההם לזמן הזה: התגלה נר מתקופת החשמונאים בעיר דוד

נר שמן תמים מסוף תקופת החשמונאים (בן כ-2,000 שנה) שהשתמר בשלמותו התגלה בחפירות הארכיאולוגיות שמקיימת רשות העתיקות בעיר דוד שבגן הלאומי סובב חומות ירושלים. "מדובר בין היתר על שימושים בטקסיים דתיים כמו נרות שבת ונרות חנוכה."